Het effect van snoezelen op mensen met dementie en Alzheimer

Wat is snoezelen?

Het woord snoezelen is een combinatie van de woorden snuffelen en doezelen. Snuffelen is het verkennen van je omgeving en doezelen is een veilige situatie waarin rust en ontspanning heerst. Je kunt individueel snoezelen maar ook in groepsverband. Bij het laatste wordt er vaak gebruik gemaakt van een snoezelruimte. Snoezelen is het actief prikkelen van je zintuigen: met bijvoorbeeld parfums, bloemen, lichteffecten, muziek en andere geluiden wordt er een ontspannen situatie gecreëerd. Het laat je tot rust komen. Mensen met dementie en Alzheimer hebben bovengemiddeld behoefte aan rust en veiligheid in hun omgeving.

Snoezelen voor mensen met dementie

Juist voor mensen met dementie en Alzheimer is het actief prikkelen van de zintuigen door snoezelen belangrijk. Als de zintuigen te veel of juist te weinig geprikkeld worden, worden mensen met dementie onrustig en kan er agressie optreden. Snoezelen stimuleert rust en veiligheid door het voldoende prikkelen van de zintuigen. Het KozieMe-muziekkussen is bij uitstek geschikt voor snoezelen omdat het overal kan plaatsvinden, individueel en in groepsverband met meerdere muziekkussens. 

Het effect van snoezelen met de KozieMe

Snoezelen werkt het beste als het individueel wordt toegepast: wat vindt hij of zij prettig? Uit onderzoek blijkt dat mensen met dementie die dagelijks snoezelen minder apathisch, opstandig en agressief zijn. Het actief prikkelen van de zintuigen door snoezelen geeft een ontspannen en behaaglijk gevoel. Voor mensen met dementie is het belangrijk om eenvoudig, vaak en overal te kunnen snoezelen. Het KozieMe-muziekkussen voorziet in deze behoefte. Bij aanraking laat het kussen persoonlijke geluiden horen waar zelfstandig naar geluisterd kan worden. De KozieMe betrekt alle zintuigen van mensen met dementie en creëert rust en veiligheid. Het gevoel van thuis. Wil je meer weten over snoezelen, dementie, Alzheimer of Kozie? Onze experts staan jou graag te woord.

Kozie

Iedereen wil geborgenheid en geluk. Kozie is een muziekkussen dat bij mensen met dementie en Alzheimer rust en veiligheid stimuleert. Het gevoel van thuis. Kozie creëert een herkenbaar baken van geluk. Bij aanraking laat het kussen persoonlijke geluiden horen waar zelfstandig naar geluisterd kan worden.

DE
NL EN DE