Wie funktioniert das Gehirn bei Menschen mit Demenz und Alzheimer?

Vier verschillende niveaus in het brein

Hoe zit het brein in elkaar? Ruwweg bestaat het uit vier niveaus die ook boven elkaar liggen.

Niveau één en twee, het onderbrein

De onderste twee lagen omvatten het onderbrein, ook wel het emotionele brein genoemd. Het eerste niveau bevat de zintuigelijke waarneming met simpele prikkels zoals aanraking of reflexen. Het tweede niveau registreert basale emoties, waar meerdere prikkels samenkomen om het handelen te coördineren. Dit deel ordent ook de binnenkomende prikkels om een beeld te krijgen van een situatie.

Niveau drie en vier, het bovenbrein

Het bovenbrein bestaat uit twee niveaus dat ook wel het denkende brein wordt genoemd. De moeilijkere taken worden uitgevoerd door dit denkende brein. Het emotionele bewustzijn is het derde niveau. Hier registeren hersenen emoties en wordt ‘besloten’ wat er met die emoties gebeurt: ze uiten, negeren of iets anders. Het emotionele brein handelt impulsief en ondoordacht. Het volledige bewustzijn is het vierde en hoogste niveau van het brein. Hier komen de diverse hersenfuncties samen. Je wordt je bewust van jezelf en je omgeving en weet keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen.

Dementie beïnvloedt het hele brein

Het onderbrein, het emotionele brein, omvat duidelijke gebieden in onze hersenen. Het bovenbrein, het denkende brein, zorgt voor verbindingen binnen de gehele hersenen. Bij mensen met dementie wordt het bovenbrein aangetast, de hogere niveau’s drie en vier, wat een negatief effect heeft op het hele brein.

Wat is de invloed van dementie op het brein?

Bij iemand met dementie werkt het brein niet meer goed. Er kunnen te veel prikkels binnenkomen, of juist te weinig. Ook leidt dementie vaak tot angst en agressie.

Te veel prikkels

Naast Alzheimer zijn meer dan 85 vormen van dementie. In het eindstadium kan het gewicht van de hersenen teruglopen van 1500 gram naar slechts 300 gram. Dit leidt vooral tot het verlies van de plek in het brein waar impulsief gedrag ontstaat. Dit gedrag ontstaat door bepaalde interne en externe prikkels. Tegenwoordig krijgen we meer externe prikkels in één dag dan mensen uit de Middeleeuwen in hun hele leven kregen. Mensen met een gezond functionerend brein kunnen zich afsluiten voor een overdosis aan prikkels, mensen met dementie niet. Dit zorgt voor onrust en kan leiden tot ongewenst en agressief gedrag.

Te weinig prikkels

Mensen met dementie hebben een omgeving nodig waar dynamische prikkels zijn. Een teveel aan prikkels zorgt voor onrust, maar een tekort aan prikkels heeft hetzelfde effect. Als er een tekort aan prikkels is, zoals beweging en geluid, gaan mensen met dementie op zoek naar prikkels. Dit zijn de welbekende ‘dolers’ in zorginstellingen. Mensen die eindeloos door de gangen lopen. Ook stilte is iets waar mensen met dementie moeite mee hebben. Ze zitten liever overdag niet op hun kamers want daar zijn te weinig prikkels. Ook ’s nachts kan er rondgedwaald worden omdat het brein te weinig prikkels krijgt om te kunnen slapen.

Angst en agressie bij dementie

Onze hersenen bevatten veel functies. Bij mensen met dementie verdwijnt het denkend vermogen sneller, waardoor dementerende mensen sneller angstig worden omdat zij het beredeneren vanuit het angstgevoel in het emotionele brein. Een voorbeeld: als iets dat eng leek, achteraf niet eng blijkt te zijn, wordt dit bij mensen met dementie niet in het geheugen opgeslagen. Hierdoor kunnen ze bang zijn voor dingen die elke dag opnieuw gebeuren. Angst leidt tot ruwweg twee opties: vechten of vluchten. Vanuit deze angst kan er dus agressief gedraag ontstaan dat zich verbaal of lichamelijk uit.

Hoe help je iemand met dementie?

Creëer een omgeving waar genoeg prikkels zijn, niet te weinig en niet te veel. Benader mensen met dementie niet op een angstige manier. Kozie geeft met het KozieMe-muziekkussen de mogelijkheid om zelfstandig voldoende prikkels op te roepen bij mensen met dementie. Door aanraking komen er herkenbare geluiden uit de KozieMe, wat de kans op angst vermindert. Het gevoel van thuis. Een veilige en rustige omgeving stimuleren.  

Kozie

Kozie is een muziekkussen dat bij mensen met dementie en Alzheimer rust en veiligheid stimuleert. Het gevoel van thuis. Kozie creëert een herkenbaar baken van geluk. Bij aanraking laat het kussen persoonlijke geluiden horen waar zelfstandig naar geluisterd kan worden.

DE
NL EN DE