KozieMe als communicatiemiddel bij Pleyade Arnhem

Als eerste zorginstelling in Nederland mocht Pleyade Arnhem gebruik maken van de KozieMe. Afgelopen zomer hebben de activiteitenbegeleiders de KozieMe gebruikt tijdens de activiteiten in de gezamenlijke huiskamer. Ondanks de hitte hebben zij mooie reacties gezien bij de bewoners door de Kozie producten:  “Kozie biedt de mogelijkheid om een echte connectie te maken met de bewoner.”

Muziek verbindt

De vier verschillende muzieksoorten die de KozieMe standaard bevat sluiten goed aan bij de doelgroep zo vindt de activiteitenbegeleiding van Pleyade. Een van de activiteitenbegeleiders bij Pleyade benoemt: “De muzieksoorten zijn goed gekozen, want de geluiden zijn erg verschillend.” Vooral de klassieke muziek wordt erg gewaardeerd door de bewoners. “Bij klassieke muziek zie ik de sterkste reactie bij de bewoners. Ze pakken de KozieMe dan bijvoorbeeld nog steviger vast of bewegen hun hand zachtjes mee. Dat is zo mooi om te zien!”
Een ander geluid dat het goed doet in groepsverband is de draaiorgelmuziek. Zo zegt een activiteitenbegeleidster: “De draaiorgelmuziek is ook een ware hit in de huiskamer! Zodra de draaiorgel muziek klinkt, doet de hele kamer mee! Mensen die zelfs wat verder af zitten, bewegen met hun voeten mee of beginnen mee te zingen.”

Muziek kan naast de blijdschap die zij realiseert ook zorgen dat herinneringen worden opgehaald bij mensen met dementie. Hierdoor kunnen zij zelfs soms weer korte gesprekken over vroeger hebben. In dit artikel gaan wij verder in op hoe muziek herinneringen kan ophalen. Bij Pleyade merkt de activiteitenbegeleiding dit ook wanneer zij de draaiorgelmuziek laten horen. De bewoners knopen kleine gesprekjes met elkaar aan over vroeger: “Bij mij in het straatje was er elke zaterdag een draaiorgel met een oud klein mannetje met een muntenbakje…” Het verbindt de mensen in de huiskamer en er is weer even leven in de brouwerij.

Een gevoel van herkenning

De KozieMe kan samen met anderen gebruikt worden of de persoon met dementie kan autonoom het kussen gebruiken. De activiteitenbegeleiders geven aan de voorkeur te geven aan het gezamenlijke gebruik: “Bij mensen met een ‘verzonken ik’, het laatste stadium van dementie, is het heel belangrijk dat je ze begeleidt in het gebruik van de KozieMe. Als ik hen er alleen mee laat, dan snappen ze niet wat zij ermee aan moeten. Daarnaast is vertrouwen ook erg belangrijk. Dat je benoemt wat je precies doet met de KozieMe en wat het effect is. Tevens is het belangrijk dat het een bekend en vertrouwd persoon is die hen begeleidt.”

Bepaalde reacties op de KozieMe blijven je bij. Zo ook een connectie tussen een echtpaar in Pleyade, waarover een activiteitenbegeleidster vertelt: “Er is een ouder echtpaar waarvan de vrouw in een later stadium van dementie is en de echtgenoot licht dementerend is. Ze wonen hier samen en kunnen niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar! Ze hebben vaak meningsverschillen, waardoor we ervoor hebben gekozen om hen beide andere activiteiten te laten doen op zijn of haar eigen niveau. Dit deden we niet bij Kozie. De KozieMe lag bij de vrouw op schoot en ze snapte niet goed wat ze moest doen. Haar echtgenoot hielp haar door zijn hand op haar hand te leggen en het kussen aan te raken. Zachtjes kwam er klassieke muziek uit de speaker. Dit riep veel herkenning op bij zowel de vrouw als de man. Dit was ontzettend mooi om te zien, omdat dit een keer een positief moment was voor hen samen. Samen herkenden ze de muziek die uit de KozieMe klonk. Het was iets heel moois wat ze samen konden doen, als een echtpaar.” Het initiatief is er nu om een KozieMe te personaliseren voor dit echtpaar met een nummer van vroeger dat zij samen heel erg mooi vinden. De activiteitenbegeleidster hoopt dat het hun aan vroeger doet denken, zo zegt ze: “Kozie is eigenlijk een middel om herinneringen te kunnen ophalen en dat is iets heel moois wat je kunt meegeven aan iemand met dementie.”

De KozieMe als communicatiemiddel

De activiteitenbegeleiders vinden dan ook dat de KozieMe echt te gebruiken is om verbinding te maken met de ander. Zo geeft een van hen aan: “Onlangs was een mannelijke bewoner erg onrustig en probeerde ik hem door middel van KozieMe rustig te maken. Ik begeleidde hem in het gebruik door mijn hand op zijn hand te leggen en zo samen het kussen aan te raken. Dit persoonlijke contact en de echte één-op-één aandacht maakte dat hij binnen enige tijd weer rustig werd.” Zij ziet dan ook zeker meerwaarde in het gebruik van de KozieMe, ook met familieleden en vrienden. Zo geeft ze aan dat kleinkinderen soms op bezoek komen bij hun opa of oma, maar dat de grootouders niet meer op zichzelf lijken. “Het is dan heel moeilijk om contact te maken met je opa en oma waardoor het ongemakkelijk wordt. Met de KozieMe kunnen we mooi de verbinding maken tussen kleinkinderen en grootouders.” De andere activiteitenbegeleidster vult aan: “Daar zie ik ook zeker een grote meerwaarde! Het is iets wat je samen met je naaste kunt doen. Ik zie de KozieMe echt als een communicatiemiddel.”

Wil je meer weten over KozieMe en de effecten van de Kozie producten? Neem contact met ons op en wij vertellen je graag meer!

Meer weten over Kozie?

Neem vrijblijvend contact op

Leave a Reply